Niezależnie od tego, czy planujesz przyrządzić kiełbasę w domu, czy odwiedzasz znajomych, którzy ją przyrządzają, możesz być ciekaw, ile soli powinieneś użyć. Dobra wiadomość jest taka, że istnieją pewne czynniki, o których powinieneś pamiętać przed podjęciem decyzji.
Polskie kiełbaski
Polskie kiełbaski są popularne na całym świecie. Chociaż zazwyczaj są robione z wołowiny lub wieprzowiny, istnieją regionalne różnice. W niektórych przypadkach używa się indyka, a w innych dziczyzny. W Polsce istnieje ponad 100 odmian kiełbas wędzonych.
Poza tym, że są smaczne, polskie kiełbasy mają również wysoką zawartość białka. Zawierają około 144 kalorii na uncję, co obejmuje samą kiełbasę i bułkę. To czyni je doskonałym dodatkiem do posiłku.
Typowo sól stosuje się w proporcji do wagi mięsa, czyli od 1,5 do 2 procent. Ilość soli w przepisie będzie się różnić w zależności od rodzaju soli i metody peklowania.
Włoskie kiełbaski
W przypadku robienia kiełbasek nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania. Zależy to od rodzaju soli, której używasz, i rodzaju mięsa, którego używasz. Jeśli jesteś na diecie niskosodowej, możesz trzymać się oryginalnego przepisu, bo mniej słona kiełbasa może smakować lepiej.
Do wyrobu kiełbasy używa się dwóch głównych rodzajów soli: soli kuchennej i soli jodowanej. Sól jodowana ma negatywny wpływ na smak kiełbasy.
Najlepszą solą do kiełbas jest sól koszerna. Sól koszerna waży o wiele mniej niż łyżka stołowa soli kuchennej.
Jednym z ciekawszych faktów dotyczących soli jest to, że wpływa ona na smak i konsystencję Twojej kiełbasy. Sól pomaga też utrzymać wilgotność mięsa, co zapobiega jego zbyt szybkiemu wysychaniu.
Kiełbaski wołowe
Przy robieniu kiełbasek warto pamiętać, że najlepszym tłuszczem do ich robienia jest mostek lub słonina. Tłuszcz pomaga uczynić kiełbaski soczystymi i delikatnymi. Jeśli jednak używasz tłuszczu wołowego, który leżał przez jakiś czas, może on zjełczeć lub skwaśnieć.
Aby tego uniknąć, upewnij się, że mięso jest świeże. Tłuszcz powinien być przechowywany w temperaturze 5 stopni C lub niższej.
Dostępnych jest wiele rodzajów soli, ale najlepszą solą do wyrobu kiełbasek jest sól koszerna. Waży mniej niż taka sama objętość soli kuchennej.
Możesz również użyć soli niejodowanej, ale może ona wpłynąć na smak kiełbasy. Upewnij się, że odpowiednio odmierzasz ilość i postępujesz zgodnie z przepisem.
Mięśnie szkieletowe używane do produkcji kiełbasy
Główne materiały używane do produkcji kiełbasy to wołowina, wieprzowina i cielęcina. Można je łączyć z innymi składnikami, tworząc różne odmiany kiełbasek. Niektóre kiełbasy są wędzone, a inne suszone.
Białka są podstawowym składnikiem kiełbas. Wpływają zarówno na smak, jak i strukturę produktu końcowego.
Tłuszcze są również ważne. Oprócz walorów smakowych, tłuszcz jest doskonałym emulgatorem. Jest szeroko stosowany w procesie produkcji kiełbasek. Istnieją trzy rodzaje tłuszczów, które można dodawać do mieszanek kiełbasianych. Ważne jest jednak, żeby tłuszcze były dokładnie schłodzone, żeby zapobiec ich zepsuciu.
Sól to kolejny istotny składnik. Sól pomaga w wiązaniu białek i wody. Ponadto ogranicza rozwój bakterii.
Białka używane przez przetwórców mięsa
Białka używane przez przetwórców mięsa podczas produkcji kiełbasy to zazwyczaj białka, które mogą zapewnić cechy funkcjonalne, takie jak właściwości emulgujące, wzbogacanie składników odżywczych, właściwości krojenia i wydajność gotowania. Zapewniają też smak.
Białka są rozpuszczalne w wodzie i pomagają w emulgowaniu białka mięsa. Sól jest również używana do emulgowania białek. Dodaje się ją do mięsa razem z wodą.
Mięsa, które są używane do produkcji kiełbasy, to wołowina, wieprzowina, drób i dziczyzna. Używa się też tłuszczów. Szczególnie ważny jest tłuszcz wołowy. Jednak tłuszcz może się znacznie różnić w zależności od zwierzęcia.
Składniki kiełbasy, które zawierają naturalne barwniki, są czasem wymagane do poprawy wyglądu produktu. Zazwyczaj czerwony lub różowy kolor wskazuje, że surowce zostały odpowiednio przetworzone. Szary lub brązowy kolor wskazuje na możliwość zepsucia się produktu.
Sól morska a sól różowa
Kiełbasa to produkt spożywczy, który ma wiele różnych smaków. Wybór soli jest kluczowym składnikiem tego smaku, a wybór właściwego rodzaju soli może sprawić, że różnica między nijaką kiełbasą a taką, która smakuje wyśmienicie.
Istnieje piętnaście różnych rodzajów soli, które można stosować do kiełbasy. Niektóre są naturalnie różowe, a inne są produkowane syntetycznie.
Sól różowa jest połączeniem chlorku sodu i azotynów i pomaga konserwować mięso. Jest często używana do peklowanych kiełbas, bekonu i wołowiny w rożnie.
Choć różowa sól jest dobrym pomysłem, może być toksyczna dla ludzi, jeśli jest nadużywana. Zamiast tego używaj do przyprawiania potraw soli koszernej.