Strona głównaKuchniaJak wprowadzić produkty konopne do codziennej kuchni?

Jak wprowadzić produkty konopne do codziennej kuchni?

Przez Redakcja

-

Konopie siewne są roślinami o bardzo szerokim zastosowaniu. Najczęściej myśli się o nich pod kątem suplementacji olejkami CBD, ale nie jest to jedyne, co mamy do wyboru. Poza medycyną naturalną po konopie sięgają coraz powszechniej różne gałęzie przemysłu, w tym przemysł spożywczy. W jaki sposób możemy wykorzystać konopie w swojej kuchni?

Wśród powodów, dla których warto zastanowić się nad produktami konopnymi, jest bogactwo minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Ponadto konopie mają unikatowy smak, więc potrafią odmienić walory smakowe wielu potraw i dodać szczyptę świeżości. Konopie wciąż zdobywają popularność i chociaż nie używa się ich tak powszechnie w kuchni jak innych składników potraw, to mają uniwersalne zastosowanie i sprawdzą się jako uzupełnienie wielu dań.

Jakich produktów konopnych używa się najczęściej?

Kiedy zaczniemy szukać produktów konopnych, to okaże się, że wbrew pozorom mamy całkiem spory wybór. Najpopularniejsze z nich to olej konopny, nasiona konopi i mąka konopna. Jednak oprócz tego znajdziemy na przykład makaron konopny albo gotowe produkty jak ciastka konopne bądź herbatę konopną.

Do czego je zastosować?

Olej konopny ma ciemnozielony kolor i lekko orzechowy smak. Można go wykorzystać jako podstawę sosu do sałatki, dodatek do pasty kanapkowej albo pesto. Przez dość oryginalny aromat dobrze sprawdza się jako urozmaicenie dań z makaronem, ryżem albo kaszą.

Nasiona konopne również mają delikatny orzechowy smak. Najprostszy sposób  na ich wprowadzenie do diety to uprażenie niewielkiej ilości na patelni i dorzucenie do sałatki. Oprócz tego mogą być w składzie farszu do mięs, warto je też dorzucić do owsianki. Jeżeli nie chcemy jeść nasion w całości, wystarczy, że je zmielimy. W takiej formie są idealne jako dodatek do koktajli, jogurtu albo jako posypka deserów. W sklepach dostępne jest też gotowe białko konopne, które można podobnie jak zmielone nasiona dodać do smoothie, deseru i owsianki.

O mące konopnej pomyślmy szczególnie wtedy, kiedy któryś z domowników ma alergię na gluten. Jest mąką bezglutenową, za to są w niej spore ilości białka. Podobnie jak nasiona i olej ma inny smak niż pozostałe mąki. Wykorzystamy ją właściwie do każdego rodzaju wypieków. Upieczemy chleb, ciasteczka, przygotujemy pierogi albo naleśniki. Najlepszy efekt można uzyskać wtedy, kiedy mąkę konopną połączy się z inną, najlepiej pszenną.

Dlaczego warto wprowadzać produkty konopne do diety?

Wiemy już, jakie produkty konopne są najpowszechniejsze i gdzie znajdują swoje zastosowanie. Wystarczy nieco kreatywności a zupy, sałatki, desery, wypieki i inne potrawy zyskają nowy smak (https://kombinatkonopny.pl/kategoria-produktu/zywnosc-konopna). Są uniwersalne i zachęcają do eksperymentowania w kuchni. Będą w stanie odmienić nawet dobrze znane już dania, które być może nieco znudziły się domownikom. Już, chociażby z tego względu warto uzupełnić kuchenne półki o produkty z konopiami. Oprócz tego jest to propozycja dla wszystkich osób, które chcą się zdrowo odżywiać.

Konopie zyskały miano superfood, czyli nieprzetworzonej żywności, która ma mnóstwo witamin, minerałów i innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. W tym przypadku znajdziemy bogactwo kwasów omega 3 i omega-6, witaminy z grupy B, witaminę E, białko, błonnik i wiele innych.

Oceń artykuł: Jak wprowadzić produkty konopne do codziennej kuchni?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne WPisy