Strona głównaKuchniaCiasto drożdżowe jak piec?

Ciasto drożdżowe jak piec?

Przez Redakcja

-

Jeśli jesteś początkujący w pieczeniu, powinieneś zacząć od nauczenia się, jak zrobić ciasto drożdżowe. Będziesz mógł go użyć do upieczenia wielu różnych rzeczy.

Upiecz ciasto

Jeśli szukasz niskokalorycznego deseru, ciasto drożdżowe może być idealnym rozwiązaniem. Z zaledwie trzech składników możesz przygotować wilgotny i pyszny smakołyk.

Najpierw musisz połączyć odrobinę masła, mąki, cukru i jajek, aby uzyskać idealne ciasto. Będziesz też potrzebował odrobiny płynu, który wspomoże ten proces. Drożdże są ważnym składnikiem, ponieważ dodają powietrza do ciasta.

Po drugie, będziesz potrzebował patelni, aby upiec swoje dzieło. Tradycyjnym sposobem jest użycie bundt pan, ale możesz też użyć zwykłego bochenka.

Na koniec będziesz potrzebował owoców, aby przykryć swoje ciasto. Tradycyjnie na wierzchu znajduje się chrupiąca, orzechowa kruszonka. Możesz jednak zastosować bardziej nowoczesne podejście i podać ciasto z pieczonymi owocami.

Ciasto drożdżowe powinno być pieczone w temperaturze 335 F przez 35 – 45 minut. Dobrze jest wbić szpikulec w środek, aby upewnić się, że wyjdzie czysty.

Przygotuj ptasi ogon, głowę i dziób

Niezależnie od tego, czy robisz fantazyjny kształt jajka, czy zwykłego łabędzia, jest kilka sposobów na przygotowanie ptasiego ogona, głowy i dzioba z ciasta drożdżowego. Proces ten może być nieco skomplikowany, ale kiedy opanujesz technikę, o twoich ptakach będzie głośno w okolicy.

Po pierwsze, musisz przygotować miękkie ciasto. Aby to zrobić, połącz w misce suche składniki i wodę. Kiedy się połączą, możesz dodać ciasto z jajkami do mieszanki mąki. Możesz też dodać do mieszanki trochę oleju roślinnego i wódki.

Następnie musisz zagnieść ciasto przez około 6-8 minut. Następnie powinieneś móc uformować je w kulę, mniej więcej wielkości dużego jajka. Dobrze jest zawinąć ciasto w ręcznik kuchenny, żeby nie miało tendencji do łamania się.

Po zagnieceniu ciasta musisz podzielić je na dwie równe porcje. Możesz też dodać do każdego kawałka ciasta szczyptę masła lub mleka. Dzięki tym składnikom ciasto będzie elastyczne.

Upiecz skowronka

Skowronki to tradycyjne ciasto wielkanocne. Robi się je z ciasta i dekoruje rodzynkami. Uważa się też, że przynoszą dobrobyt do domu.

Skowronek z ciasta jest bardzo łatwy do zrobienia i można go upiec w domu. Do upieczenia skowronka potrzebna jest mąka i drożdże. Drożdże sprawią, że skowronki staną się miękkie i smaczniejsze.

Możesz znaleźć wiele przepisów na wykonanie skowronków. Niektóre z nich to ciasto kruche, ciasto francuskie, ciasto maślane i ciasto drożdżowe. W zależności od przepisu, gotowy produkt można uformować na wiele sposobów.

Podstawowy przepis na skowronki wymaga następujących składników: 250 gramów mąki, oleju roślinnego, 1 szklanki cukru, 50 gramów drożdży i 0,5 litra ciepłej wody. Po wymieszaniu wszystkich składników należy rozwałkować ciasto.

Aby zagnieść ciasto, musisz dodać odrobinę mąki i wymieszać ją z ciastem. Po wyrobieniu masy musisz pozwolić jej odpocząć przez około dwadzieścia minut.

Upieczenie ciasta na suchych drożdżach

Upieczenie ciasta na drożdżach nie jest trudnym zadaniem, ale wymaga nieco większej struktury niż ciasto na chleb. Możesz użyć cyfrowej wagi kuchennej, żeby odmierzyć odpowiednią ilość.

Podczas pieczenia ciasta możesz użyć mieszanki suchych drożdży i proszku do pieczenia. Dzięki temu uzyskasz wyjątkowy smak i konsystencję.

Drożdże to żywy organizm, który żywi się cukrami. Zamieniają cukry w dwutlenek węgla, który powoduje, że chleb rośnie. Ciasta są zazwyczaj pieczone z cukru, mleka i masła. Niektórzy piekarze dodają do mieszanki jajka.

Drożdże suche możesz kupić w słoikach lub paczkach. Aktywne drożdże suche są sprzedawane w sklepie spożywczym w dziale z artykułami do pieczenia. Dostępne są też drożdże instant. W przeciwieństwie do aktywnych drożdży suchych, drożdże instant nie wymagają aktywacji.

Ilość potrzebnych drożdży zależy od przepisu. Na przykład, do podstawowego przepisu na ciasto potrzeba około łyżeczki. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aromatyczne ciasto, być może będziesz musiał dodać więcej.

Oceń artykuł: Ciasto drożdżowe jak piec?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne WPisy