Strona głównaKuchniaAperol, ile procent?

Aperol, ile procent?

Przez Redakcja

-

Aperol to znany włoski napój gazowany, który jest bardzo popularny. Jednak kwestia tego, ile tego napoju należy wypić, jest często przedmiotem dyskusji. Oto co musisz o nim wiedzieć.

Niemiecki a austriacki

Niemiecki i austriacki Aperol Spritz to popularny letni drink. Często przyozdabia się go oliwką lub dwiema i podaje z lodem. Można go też spotkać jako samodzielny drink. Butelka tego napoju kosztuje trochę więcej niż jego włoski odpowiednik, ale jakość zazwyczaj jest tego warta. Na szczęście poziom alkoholu jest niski. Jest duża szansa, że w Niemczech możesz się najeść do syta.

Co ciekawe, niemiecka wersja jest oparta na tej samej recepturze. Tak jak w przypadku włoskiego odpowiednika, napój składa się z prosecco, białego wina musującego, Aperolu i odrobiny wody sodowej. Jednak drink nie jest tak słodki i wytrawny jak jego włoski odpowiednik. Nie oznacza to, że jest pozbawiony smaku.

Aperol Spritz może nie być dla każdego, ale jeśli szukasz koktajlu, który nie zawaha się przed niczym, to zdecydowanie powinieneś zwrócić na niego uwagę. Podobnie, jeśli masz ochotę na nocną zabawę, warto zaopatrzyć się w niezbędne butelki tego napoju przed wyjściem na miasto.

Campari kontra Aperol

Oba napoje Aperol i Campari to lekkie alkohole pochodzące z Włoch. Mają jednak różne smaki. Pierwszy z nich ma silny gorzki smak, podczas gdy drugi ma subtelny smak.

Te dwa trunki są często używane razem w koktajlach. Aperol ma głęboki czerwony kolor i jest nieco słodszy niż Campari. Zawartość alkoholu waha się w granicach 11-15%.

Jeśli chodzi o smak, Campari ma znacznie silniejszy smak. Ma bogaty aromat skórki pomarańczowej. Są w nim także złożone nuty rabarbaru i ciemnego cynamonu. Do ich produkcji używa się różnych ziół, owoców, przypraw i cukru.

Pomimo swojej mocy, Campari nie jest zwykle spożywane jako samodzielny drink. Częściej miesza się je z innymi napojami. Na przykład Campari można zmieszać z wódką. Można je też pić z Prosecco lub białym winem musującym.

W przeciwieństwie do Aperolu, Campari można przechowywać w temperaturze pokojowej. Możesz je nawet przechowywać w lodówce. Jeśli kupisz nieotwartą butelkę, powinna wystarczyć na około sześć do ośmiu miesięcy.

Kalorie

Aperol to włoski likier, znany również jako aperitif. Jego nazwa pochodzi od słowa aperitivo, które oznacza „przygotowanie”. Tradycyjnie podaje się go jako środek oczyszczający podniebienie przed posiłkiem.

W przeciwieństwie do wielu innych alkoholi, Aperol jest niskokaloryczny, choć nadal zawiera ich trochę. Zawiera około 11% alkoholu objętościowo. To mniej niż Campari, jest też znacznie słodszy od gorzkiego likieru.

Prawdą jest, że alkohol może mieć negatywne skutki, ale prawdą jest też, że ważne jest, aby umiarkować jego spożycie. Może on nie tylko prowadzić do problemów zdrowotnych związanych z alkoholem, ale także zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Jeśli chcesz ograniczyć spożycie alkoholu, powinieneś wiedzieć, ile kalorii zawiera jeden Aperol spritz.

W dodatku do cukru, typowy Aperol spritz zawiera 1,5 grama cukru na porcję. Jest to ilość podobna do zawartości cukru w szklance róży i porównywalna z ilością cydru.

Alkohol jest znany z tego, że powoduje choroby serca, cukrzycę i niektóre formy raka. Należy jednak pamiętać, że koktajl taki jak Aperol Spritz nie zawiera dużej ilości kalorii.

Smak

Aperol stał się w ostatnich latach popularnym aperitifem. Ten słodko-gorzki napój jest zwykle podawany z cytrusami lub w połączeniu z innymi aperitifami. Głównym składnikiem Aperolu jest ekstrakt z gorzkiej pomarańczy.

Ten aperitif jest znany ze swojego cytrusowego smaku, dzięki czemu świetnie nadaje się do picia. Ma również przyjemny kwiatowy smak.

Campari, z drugiej strony, ma bardziej słodko-gorzki smak. Zawiera złożone nuty rabarbaru i przypraw. Ma jednak wyższą zawartość alkoholu.

Podczas gdy Aperol jest słodszy i ma jaśniejszy kolor, Campari jest ciemniejsze. Jest bardziej gorzkie i ma głęboki smak skórki pomarańczowej. Doskonale nadaje się do koktajli i mieszania z wodą sodową.

Można go również mieszać z winem musującym. We Włoszech nazywa się go rose. Niezależnie od tego, czy pijesz go bezpośrednio, czy w koktajlu, jego smak jest orzeźwiający.

Pierwotnie produkowany w Padwie we Włoszech, Aperol ma długą historię w Europie. Obecnie produkowany jest przez Grupę Campari.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Oceń artykuł: Aperol, ile procent?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne WPisy