Niezależnie od tego, czy planujesz zajść w ciążę, czy jesteś już w jej połowie, prawdopodobnie zastanawiasz się, czy grzyby są dla Ciebie bezpieczne. Zanim zaczniesz kupować wszelkiego rodzaju produkty na bazie grzybów, musisz poznać fakty na ich temat. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jakie rodzaje grzybów można bezpiecznie jeść w czasie ciąży i jakie są skutki uboczne ich spożywania.
Grzyby shiitake
Grzyby są źródłem witamin i minerałów, a także wspomagają wzrost płodu. Należy jednak pamiętać, że grzyby zawierają wiele substancji rakotwórczych.
Z tego powodu, decydując o tym, co jeść w czasie ciąży, zawsze powinnaś brać pod uwagę najlepsze opcje. Jedzenie surowych grzybów może spowodować rozstrój żołądka, więc zdecydowanie powinnaś ich unikać.
Dobrym sposobem na delektowanie się grzybami jest ich gotowanie. Dzięki temu składniki odżywcze stają się dostępne do wchłonięcia i zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia problemów trawiennych. Ponadto proces gotowania rozkłada chitynę, związek znajdujący się w grzybach.
Ostrygi
Jeśli jesteś kobietą w ciąży, możesz mieć pytania dotyczące najlepszego jedzenia. Kobiety w ciąży muszą spożywać więcej witamin i składników odżywczych niż przeciętny dorosły. Muszą też kontrolować poziom cukru we krwi.
Grzyby są dobrym dodatkiem do każdej diety. Ich wysoka zawartość błonnika pomaga usprawnić pracę układu trawiennego. Przeciwutleniacze zawarte w grzybach zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki.
Grzyby są bogatym źródłem żelaza, magnezu, fosforu i błonnika pokarmowego. Oznacza to, że mogą pomóc obniżyć ryzyko chorób serca.
Należy jednak unikać surowych grzybów podczas ciąży. Surowe grzyby nie są dobrze trawione.
Maitake
Jeśli jesteś w ciąży, możesz się zastanawiać, czy powinnaś spożywać grzyby. Są one dobrym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witamin z grupy B. Należy jednak zachować ostrożność. Jednak powinnaś być ostrożna, jeśli chodzi o to, jakie rodzaje grzybów powinnaś jeść i jak je przygotowywać.
Wybierać można spośród dwóch głównych rodzajów grzybów. Pierwszy to grzyby jadalne, a drugi to grzyby lecznicze. Niektóre z nich możesz bezpiecznie jeść w ciąży, inne mogą być szkodliwe.
Powinnaś też zwrócić uwagę na to, czy grzyby, które jesz, są świeże. Świeże grzyby nie zawsze są bezpieczne do jedzenia, ponieważ mogą być zainfekowane grzybami i bakteriami.
Enoki
Jeśli jesteś w ciąży, możesz się zastanawiać, czy grzyby są bezpieczne do jedzenia. Odpowiedź brzmi: tak, ale zawsze powinnaś najpierw skonsultować się z lekarzem.
Grzyby są pełne składników odżywczych. Są bogate w błonnik, co jest ważne w czasie ciąży. Ponadto zawierają antyoksydanty. Pomagają one wzmocnić system odpornościowy i zwalczają wolne rodniki.
Istnieje wiele zdrowych odmian grzybów, ale są też takie, które są toksyczne. Należą do nich: kapelusznik śmiertelny (Death Cap), kapelusznik śmiertelny (Deadly Webcap) i kapelusznik jesienny (Autumn Skullcap). Chociaż są one zazwyczaj nieszkodliwe dla dorosłych, mogą powodować fizyczne wady wrodzone u dzieci.
Kobiety w ciąży powinny unikać jedzenia surowych grzybów, ale ich gotowanie może pomóc zneutralizować rakotwórcze działanie tych grzybów. Gotowanie może zabić bakterie i inne grzyby znajdujące się na zewnątrz grzyba.
Unikaj zbierania grzybów w naturze
Jeśli jesteś w ciąży i rozważasz grzyby jako źródło pożywienia, powinnaś wiedzieć, które z nich są bezpieczne do spożycia. Bezpieczne grzyby nie będą toksyczne i będą miały właściwości antyrakowe. Tego typu grzyby dodadzą smaku i składników odżywczych Twoim posiłkom.
Choć większość grzybów jest bezpieczna do spożycia, istnieją pewne odmiany, które nie są. Niektóre grzyby zawierają substancje rakotwórcze, więc powinieneś wybierać je ostrożnie.
Magiczne grzyby to rodzaj grzybów zawierających psylocybinę, która może być niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Mogą powodować halucynacje i wymioty. Mogą też wpływać na mózg, nerki i wątrobę, co może powodować poważne problemy.
Skutki uboczne
Grzyby są świetnym źródłem pożywienia w czasie ciąży. Zawierają niezbędne składniki odżywcze, takie jak witamina D, która pomaga wzmocnić kości płodu. Ponadto grzyby zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i wzmacniają układ odpornościowy.
Podczas ciąży dieta kobiety powinna być bogata w białko. Białko wspomaga wzrost i rozwój płodu. Wspiera też system podtrzymywania płodu w łonie matki.
Dieta kobiety w ciąży powinna zawierać wiele witamin i minerałów. Witaminy z grupy B, takie jak tiamina, niacyna i ryboflawina, są szczególnie korzystne dla dziecka.
Oprócz witamin z grupy B grzyby dostarczają wielu innych składników odżywczych, które są ważne w czasie ciąży. Są to między innymi potas, cynk i selen.