Strona głównaZdrowieCzy cukrzyk może jeść gołąbki?

Czy cukrzyk może jeść gołąbki?

Przez Redakcja

-

Jeśli jesteś cukrzykiem, być może zastanawiałeś się, czy można jeść kapustę faszerowaną. Istnieje wiele możliwości jedzenia low-carb, które mogą uczynić ten posiłek przyjemnym.

Kapusta czerwona obniża ciśnienie krwi

Kapusta czerwona jest potężnym warzywem, które oferuje wiele korzyści diabetykom. Wysoka zawartość składników odżywczych w tej roślinie sprzyja poprawie ciśnienia krwi i zdrowia serca. Jest świetnym źródłem potasu i witaminy C.

Warzywo to ma również zdolność obniżania poziomu cukru we krwi. Ponieważ ma mało kalorii i węglowodanów, może zmniejszyć skoki cukru we krwi.

Jest dobrym źródłem błonnika. Błonnik dodaje objętości do Twoich posiłków, dzięki czemu jesteś syty. Pomaga też zapobiegać niebezpiecznym wahaniom poziomu cukru we krwi.

W kapuście znajdują się również fitosterole. Związki te pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie. Kilka badań wykazało, że fitosterole pomagają zapobiegać atakom serca i innym schorzeniom układu krążenia.

Antocyjany to kolejne przeciwutleniacze występujące w czerwonej kapuście. Są one znane z tego, że skutecznie spowalniają wzrost komórek rakowych. Co więcej, antocyjany mają właściwości przeciwzapalne.

Kapusta może również promować zdrową równowagę mikrobów w układzie pokarmowym. Poprawia to biodostępność składników odżywczych.

Butternut squash jest mniej pożądany, jeśli ściśle kontrolujesz węglowodany

Butternut squash jest doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Nie ma jednak tak niskiej zawartości węglowodanów jak inne warzywa i owoce, dlatego nie jest dobrym wyborem przy ścisłej diecie keto.

Jednakże kabaczek jest świetnym warzywem, które możesz dodać do swojej diety low carb. Jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze, które mogą pomóc obniżyć ryzyko chorób serca. I ma niski indeks glikemiczny.

Butternut squash jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Dostarcza też dużo witaminy A. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego widzenia i funkcjonowania organów.

Butternut squash jest też świetnym źródłem potasu. Jest dobrym dodatkiem do diety low-carb, ponieważ nie ma dużo kalorii.

W rzeczywistości prawie nie zawiera tłuszczu. Jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak żelazo, miedź, mangan, magnez i fosfor. Witamina A zawarta w kabaczku może również chronić Twoje oczy przed fotouszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV.

Kasza jest również dobrym źródłem witaminy C. Witamina C jest ważnym składnikiem odżywczym dla produkcji kolagenu.

Niezapchane gołąbki to posiłek o niskiej zawartości węglowodanów

Niezapchane gołąbki są pyszne i łatwe do zrobienia. Najlepsze jest to, że są pełnowartościowym, niskokalorycznym posiłkiem, który można podać z ryżem. Są również bezglutenowe i paleo. Jeśli starasz się schudnąć, ten przepis jest dla Ciebie.

Niezapchane gołąbki robi się z mielonej wołowiny i sosu pomidorowego zawiniętych w liście kapusty. Do nadzienia można dodać pietruszkę, koperek lub cebulę w proszku, aby uzyskać łagodniejszy smak.

Te roladki to posiłek o niskiej zawartości węglowodanów, który można zamrozić i odgrzać. Resztki będą przechowywane w zamrażarce przez kilka dni. Możesz również zamrozić pojedyncze porcje i odgrzać je, kiedy będziesz ich potrzebować.

Aby ugotować nienadziewane gołąbki, zacznij od ugotowania kapusty. Usunie to twarde łodygi i pomoże zachować liście. Po ugotowaniu kapusty należy ją ostudzić.

Po ostudzeniu liście można nadziewać. Napełnij każdy liść kilkoma łyżkami mieszanki mięsnej. W zależności od wielkości liści może być konieczne powtórzenie tego kroku. Kontynuuj aż do wykorzystania całej masy mięsnej.

Unikanie warzyw skrobiowych, gdy jesteś cukrzykiem

Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków zaleca codzienne włączanie warzyw do swojej diety. Można to osiągnąć, spożywając od trzech do pięciu porcji warzyw. Oprócz witamin i minerałów, warzywa są również dobrym źródłem błonnika. Błonnik pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i może zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy.

Warzywa skrobiowe zawierają więcej węglowodanów i mogą mieć bezpośredni wpływ na poziom cukru we krwi. Jeśli masz cukrzycę, musisz zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w skrobiowych produktach spożywczych.

Skrobiowe produkty spożywcze obejmują makaron, ryż i chleb. Mają one więcej węglowodanów i kalorii. Zdrową alternatywą dla tego typu żywności są warzywa nieskrobiowe. Warzywa nieskrobiowe są bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. Można je łączyć z pokarmami bogatymi w skrobię, aby zbilansować całą dietę.

Jeśli masz cukrzycę, powinieneś unikać dodawania do swojej diety warzyw skrobiowych. Zamiast tego wybieraj warzywa o dużej zawartości błonnika. Warzywa mogą być również łączone z białkiem, aby pomóc organizmowi w przyswajaniu większej ilości składników odżywczych.

Oceń artykuł: Czy cukrzyk może jeść gołąbki?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne WPisy