Strona głównaZdrowieCzy cukier trzcinowy jest zdrowy?

Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

Przez Redakcja

-

Jednym z pytań, które zawsze chodzi mi po głowie, jest pytanie, czy cukier trzcinowy jest zdrowy. Przyjrzyjmy się więc faktom. Prawda jest taka, że cukier trzcinowy ma wiele zalet, które czynią go dobrą alternatywą dla białego cukru rafinowanego. Zawiera więcej witamin i minerałów oraz mniej FODMAP, więc nie musisz się martwić o rozstrój żołądka po jego spożyciu.

Surowy vs biały vs brązowy

Jeśli chodzi o wartości odżywcze, istnieją różnice między cukrem brązowym, białym i surowym. Wszystkie zawierają składniki odżywcze, ale różnią się sposobem ich przetwarzania. Może to prowadzić do różnic w zawartości kalorii, konsystencji i smaku.

Cukier jest prostym węglowodanem, który jest szybko rozkładany przez organizm. Dla dobrego zdrowia ważne jest ograniczenie spożycia cukru. Spożywanie zbyt dużej jego ilości może prowadzić do otyłości i cukrzycy. Ponadto spożywanie zbyt dużych ilości cukru może powodować szereg chorób.

Choć zawartość składników odżywczych w cukrze białym i brązowym jest podobna, korzyści odżywcze płynące ze spożywania cukru brązowego mogą być większe. Melasa dodawana do cukru brązowego zwiększa jego wartość odżywczą. Niektóre minerały zawarte w melasie są korzystne dla organizmu człowieka. Jednak ich ilość nie jest wystarczająca, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Jeśli chcesz zastąpić brązowy cukier w swoich przepisach, możesz wybrać nierafinowany cukier trzcinowy. Jest on mniej przetworzony niż muscovado.

Niski w FODMAP

Używanie cukru trzcinowego o niskim poziomie FODMAP może być zdrową opcją zaspokojenia twojego apetytu na słodycze. To łatwy sposób na dodanie odrobiny słodyczy do owsianki, herbaty czy smoothie. Ważne jest jednak, żeby upewnić się, że nie został wyprodukowany z użyciem sztucznych słodzików, ponieważ w przeciwnym razie może mieć niekorzystny wpływ na Twój układ trawienny.

Cukier trzcinowy jest najczęściej używaną formą cukru w sklepach spożywczych. Jest to również świetny sposób na słodzenie kawy i herbaty. W przeciwieństwie do innych rodzajów cukru, cukier trzcinowy jest dobrym wyborem dla osób stosujących dietę o niskiej zawartości FODMAP.

Jeśli nie jesteś pewien, jakiego rodzaju cukru trzcinowego użyć, skonsultuj się z zarejestrowanym dietetykiem, żeby dowiedzieć się, jaki rodzaj cukru będzie dla Ciebie najlepszy. Cukier trzcinowy o niskiej zawartości FODMAP możesz kupić w większości sklepów, ale jest on również dostępny online.

Szukając wersji cukru trzcinowego o niskiej zawartości FODMAP, zwróć uwagę na listę składników. Upewnij się, że jest bezglutenowy i posiada certyfikat FODMAP.

Wysoka zawartość witamin i minerałów

Cukier trzcinowy zawiera minerały, błonnik i substancje fitochemiczne, które pomagają organizmowi trawić spożywane cukry. Pomaga też zapobiegać chorobom. Ponadto może poprawić twój smak. Należy jednak pamiętać, że cukier jest skoncentrowanym źródłem węglowodanów, co może zwiększać ryzyko otyłości i cukrzycy. Dlatego w umiarkowanych ilościach może stanowić ważny element diety.

Melasa to ciemnobrązowy słodzik wytwarzany z trzciny cukrowej. Mimo że melasa zawiera dużą ilość składników odżywczych, może być szkodliwa. FDA wydała ostrzeżenie przed melasą ze względu na zawartość ołowiu.

Organiczny cukier trzcinowy jest lepszym rozwiązaniem niż cukier brązowy. Jest minimalnie rafinowany i ma niski indeks glikemiczny.

Cukier trzcinowy ma wysoki poziom przeciwutleniaczy zwanych polifenolami. Substancje te mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwpłytkowe. Mogą też pomóc w ochronie przed stresem oksydacyjnym. Jest on znaną przyczyną raka i innych chorób.

Wyższy indeks glikemiczny niż w przypadku innych cukrów

Cukier trzcinowy to rodzaj cukru pochodzącego z rośliny trzciny cukrowej. Roślina ta ma wysokie, zielone łodygi. Jest zbierany i przetwarzany przed użyciem jako słodzik.

W porównaniu z innymi rodzajami cukrów, cukier trzcinowy ma pewne szczególne cechy. Na przykład ma wysoką zawartość fruktozy.

Niestety, cukier trzcinowy jest minimalnie przetworzony i zawiera antyoksydanty. Nie oznacza to jednak, że cukier trzcinowy jest zdrowy. Jeśli spożywasz zbyt dużo cukru, możesz cierpieć na hiperglikemię, która może być niebezpieczna dla osób chorych na cukrzycę. Na szczęście możesz użyć indeksu glikemicznego, żeby dowiedzieć się, które produkty mają wyższy indeks glikemiczny, a które niższy.

Jeśli masz cukrzycę, możesz wybrać słodzik o indeksie glikemicznym niższym niż 50. Pokarmy o niższym indeksie glikemicznym podnoszą poziom glukozy we krwi wolniej i bardziej stopniowo.

Z drugiej strony, pokarmy o indeksie glikemicznym powyżej 100 powodują szybszy wzrost poziomu cukru we krwi. Może to zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca i nerek.

Oceń artykuł: Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne WPisy