Strona głównaZdrowieCzy 8 miesięczne dziecko może jeść arbuza?

Czy 8 miesięczne dziecko może jeść arbuza?

Przez Redakcja

-

Jeśli zastanawiasz się, czy 8-miesięczne dziecko może jeść arbuza, to jesteś we właściwym miejscu. Arbuz jest owocem, który Twoje dziecko pokocha, ale ma też pewne zalety zdrowotne.

Objawy alergii pokarmowej u niemowląt

Jeśli Twoje dziecko doświadcza objawów alergii po zjedzeniu arbuza, warto podjąć środki ostrożności. Być może trzeba będzie całkowicie unikać tego owocu lub stosować dostępne bez recepty leki przeciwhistaminowe, aby zapobiec reakcji alergicznej.

Jeśli Twoje dziecko wykazuje objawy reakcji alergicznej po spożyciu arbuza, musisz natychmiast skontaktować się z lekarzem. Lekarz może przepisać wstrzykiwacz epinefryny (EpiPen), który pomoże złagodzić objawy u dziecka.

Choć alergia na arbuza nie występuje często u dzieci, może być szkodliwa. Objawy reakcji anafilaktycznej obejmują nagłe trudności w oddychaniu, duszności, obrzęk języka i gardła oraz spadek ciśnienia krwi.

Reakcje anafilaktyczne są niebezpieczne i zagrażają życiu. Wywołuje je reakcja chemiczna pomiędzy Twoim układem odpornościowym a pokarmem. Mogą być również wywołane przez pewne alergeny środowiskowe, takie jak pyłki ambrozji.

Jeśli podejrzewasz, że Twoje dziecko ma alergię pokarmową, możesz wykonać badanie krwi, aby ustalić, czy jest ono uczulone na dany pokarm. Chociaż na wynik testu trzeba czekać kilka dni, może on potwierdzić podejrzenia.

Zalety zdrowotne arbuza dla niemowląt

Arbuz to tropikalny owoc, który może być wspaniałym dodatkiem do diety niemowląt. Zawiera witaminy, minerały i elektrolity, które są ważne dla rozwoju organizmu. Poza witaminami arbuz pomaga też zapobiegać odwodnieniu.

Arbuz to wspaniały owoc dla niemowląt, którym mogą się cieszyć podczas gorących letnich miesięcy. Wysokie stężenie witaminy C i H20 w tym owocu pomaga zapobiegać udarowi cieplnemu. Ponadto zawarty w arbuzie antyoksydant likopen pomaga zwalczać wolne rodniki, które powodują raka.

Zawarta w owocu witamina A wspomaga wzrost tkanek miękkich i rozwój błon śluzowych. Dzięki temu dziecko ma zdrową skórę i mocne zęby. Co więcej, błonnik zawarty w arbuzie wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom.

Poza tym owoc ten ma wysoką zawartość wapnia i magnezu, które wspomagają rozwój kości i hormonów w organizmie. Ponadto arbuz jest dobrym źródłem żelaza.

Jednakże pestki tego owocu mogą być przyczyną zadławienia. Dlatego najlepiej nie podawać arbuzów dzieciom przed ukończeniem przez nie pierwszego roku życia.

Przechowywanie arbuzów w domu

Przechowując arbuzy w domu, należy wziąć pod uwagę warunki, w jakich owoce będą przechowywane. Najlepiej jest przechowywać dojrzałe owoce w chłodnym i suchym miejscu.

Arbuzy zazwyczaj przechowuje się w chłodnym pomieszczeniu lub piwnicy. Idealna temperatura przechowywania owoców wynosi od +1 do +5 stopni Celsjusza. Dzięki temu miąższ nie zostanie uszkodzony, a smak zachowany.

Podczas przechowywania owoców należy pamiętać o tym, że na płody będzie miała wpływ obecność niskiej wilgotności. Niski poziom wilgotności sprawi, że płód będzie ospały, a także może spowodować, że jego skóra stanie się brązowa.

Intensywna wilgotność dla owoców powinna wynosić od 70 do 85%. Jednak wyższa wilgotność zwiększa ryzyko gnicia.

Marbuzy powinny być przechowywane w ciemności i w chłodnym miejscu. Możesz użyć drewnianych skrzyń wyłożonych słomą lub mchem.

Dobrej jakości arbuz powinien przetrwać co najmniej cztery miesiące, jeśli jest przechowywany prawidłowo. Jeśli jednak zostanie przecięty, a miąższ nie będzie dobrze chroniony, zgnije.

Mieszanie z innymi owocami

Arbuz to pyszny owoc, który oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Ma nie tylko słodki smak, ale zawiera też niezbędne witaminy i minerały. Możesz używać go do robienia soków, smoothie i innych napojów.

Zawarta w arbuzie woda pomaga nawodnić organizm. Dostarcza też przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Może to zmniejszyć ryzyko chorób serca, nadciśnienia i raka.

Aminokwas cytrulina w arbuzie może pomóc w przepływie krwi przez organizm. Likopen to przeciwutleniacz, który również znajduje się w arbuzie i może obniżyć ryzyko chorób układu krążenia.

Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, który może zwalczać stany zapalne. Badania wykazały, że likopen może również obniżyć ryzyko zawału serca. Ponadto likopen może obniżać ryzyko zachorowania na raka.

Oprócz właściwości przeciwutleniających arbuz zawiera dużo błonnika. Błonnik pomaga utrzymać prawidłowy rytm wypróżnień. Jeśli masz zaburzenia trawienia, przed spożyciem arbuza powinieneś skonsultować się z lekarzem.

Oceń artykuł: Czy 8 miesięczne dziecko może jeść arbuza?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne WPisy